Leestijd: 3 minuten

De huidige Corona-uitbraak en bijbehorende maatregelen hebben een enorme impact op alle recreatiebedrijven in Nederland. De meeste bedrijven zijn nu dicht, en veel boekingen kunnen dus niet doorgaan. Hoe kun je het beste met deze situatie omgaan? Wij hebben natuurlijk ook niet alle antwoorden in huis, maar in deze blogpost delen we een aantal tips met jullie.

Thuiswerken

Veel administratieve taken kunnen natuurlijk goed vanuit huis gedaan worden, zeker wanneer je met online systemen als Recras werkt. Een groeps-chat zoals Slack is ideaal om in contact te blijven staan met je collega’s, gebruik het (video)bellen om af en toe even bij te praten. Met een voip-oplossing zoals Voys blijf je ook makkelijk thuis bereikbaar voor je klanten

Gebruik van Recras

Veel recreatiebedrijven zijn in ieder geval gesloten tot 6 april, dat betekent dat er boekingen geannuleerd of verplaatst moeten worden. We zien dat veel Recras-gebruikers hun klanten pro-actief benaderen om samen een nieuwe datum te prikken, dit is wat ons betreft een erg goed idee! Je kan deze boekingen het makkelijkst vinden via het boekingenoverzicht.

Je kan vanaf deze pagina op een aantal manieren te werk gaan:

  • Je kan een boekingsvoorstel maken dat je naar al deze klanten wil versturen. Bijvoorbeeld om de boeking te annuleren, of een boekingsvoorstel dat de klant vraagt om contact op te nemen voor een nieuwe datum.
  • Je kan een automatische boekingsmail maken, die 2 weken voor tijd een klant informeert dat de boeking niet door zal gaan. Mochten de maatregelen nog langer blijven duren, dan kan je deze mail handig blijven gebruiken. Deze boekingsmail verwijder je weer zodra de maatregelen worden versoepeld
  • Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf direct contact op te nemen met de klanten op basis van de contactgegevens.
  • Heb je veel boekingen en werk je met een groot team? Zorg dan dat je het werk goed onderling verdeeld. Download bijvoorbeeld het boekingenovericht als Excel, importeer deze in Google Sheets, en verdeel op die manier onderling het werk.

Het kan handig zijn om later alle verplaatse boekingen makkelijk terug te vinden. Maar bijvoorbeeld een product “Verplaatst door corona” aan (zonder tijd & zonder beschrijving), en voeg deze toe aan iedere boeking die je verplaatst of annuleert. Op die manier kan je de boekingen later makkelijk terugvinden via een filter in het boekingenoverzicht.

Werk je met externe leveranciers? Zorg dat je met hun goede afspraken maakt over het annuleren en verplaatsen van boekingen. Wanneer je de automatische mails voor leveranciers instelt in Recras, blijven zij automatisch op de hoogte van alle relevante wijzigingen. Dit kan je natuurlijk ook doen voor interne leveranciers.

Hou je statistieken in de gaten. Op deze manier kan je snel zien hoe je er voor staat, ook ten opzichte van voorgaande jaren. Kijk bijvoorbeeld eens naar “Grafieken → Cumulatieve Bezoekers op aanmaakdatum” op de pagina “Overzichten”

Algemene tips

We zien dat veel Recras-leden op creatieve manieren er het beste van proberen te maken. De een is druk bezig de personeelsplanning nu eindelijk eens goed in te richten; terwijl een ander maaltijden gaat bezorgen en de bestellingen hiervan via Recras laat lopen.

Informeer ook je eigen klant goed. Zorg voor een melding op je website & social media, en benader klanten persoonlijk wanneer ze een boeking hebben die niet door kan gaan. We hebben al veel goede en positief geschreven posts voorbij zien komen op Facebook!

De HISWA-RECRON heeft een helpdesk ingericht voor Corona-gerelateerde vragen