Er zijn Recras-leden die via Google Analytics de conversiegegevens van hun website willen bijhouden. Je kunt dit met behulp van Recras ook zelfstandig instellen door de volgende stappen te volgen. Welke stappen je moet volgen hangt af van hoe je het online boeken hebt geïntegreerd.

Online boeken via een boekproces

Het boekproces moet geïntegreerd zijn op een webpagina waar de Algemene sitetag (gtag.js) van Google Analytics is toegevoegd. Deze code kan worden opgezocht in de instellingen van Google Analytics 4. Dit werkt helaas niet (altijd) bij integratie via Google Tag Manager. We raden daarom (voorlopig) aan om Analytics los te integreren.

Events die Recras naar Google Analytics 4 stuurt

De volgende events worden door Recras verstuurd naar Google Analytics:

  • Wanneer een stap in een boekproces wordt geopend, wordt het select_content event verstuurd.
  • Zodra de klant wordt doorgestuurd naar de betaal-pagina, wordt het begin_checkout event gestuurd
  • Wanneer de klant op de bedankt-pagina komt, of wanneer er een ‘achteraf betalen’ boeking wordt gemaakt wordt het purchase event verstuurd.
  • Met het purchase event worden tevens de gekochte producten met hun waarde toegevoegd aan analytics.

Bedanktpagina tracken

Om een purchase event te kunnen versturen, moet een stukje code worden toegevoegd op de bedanktpagina van je website. Wanneer je onze WordPress-plugin gebruikt wordt dit automatisch toegevoegd. Anders is deze code te vinden onder “Integratie met website” op de pagina van een boekproces.

Indien je 1 bedanktpagina gebruikt voor meerdere boekprocessen hoeft de code maar eenmaal geplakt te worden. Deze code is hetzelfde bij alle boekprocessen.

Overige informatie

Niet alle data van de boekingen komt terecht in analytics, dat komt onder andere doordat niet iedereen cookies accepteert, iemand na een succesvolle betaling de browser wegklikt, of dat er een betaling wordt gedaan middels een betaalmethode die niet direct klaar is (bv overboeking)

Online boeken van arrangementen

Via WordPress-plugin

Om de integratie te laten werken moet het vinkje “Nieuwe methode gebruiken?” aan staan:

De instelling in de nieuwe editor van WordPress (“Gutenberg”)
Het vinkje in de oude editor van WordPress (“klassiek”)
  1. Ga in het menu naar Recras en dan naar Instellingen.
  2. Schakel het vinkje “Google Analytics-integratie inschakelen?” aan.
  3. Zorg dat je thema Google Analytics inlaadt of dat je hier een plugin voor gebruikt (bijvoorbeeld MonsterInsights)

De gegevens zijn te vinden via Gedrag -> Gebeurtenissen. Bij de gebeurtenissen “Recras:Booking:RedirectToPayment” en “Recras:Voucher:RedirectToPayment” (deze worden verstuurd wanneer de klant voor het betalen naar Mollie wordt gestuurd) wordt als waarde het afgeronde totaalbedrag meegestuurd.

Eigen integratie

Met onze integratie-library kun je eenvoudig Google Analytics integreren. Lees hiervoor het stukje onder “Global options”.