Leestijd: 3 minuten

Waarschijnlijk heb je het al wel gehoord, het kabinet heeft plannen om het btw-tarief van 6% per 1 januari 2019 te verhogen naar 9%. Wat betekent dit voor jou als recreatie-ondernemer, en hoe kan je dit in Recras regelen? In deze blogpost leggen we alles uit!

Als eerste willen we noemen dat er nog wel het een-en-ander onduidelijk is, de plannen zijn namelijk nog niet definitief! De plannen zijn al een tijd geleden aangekondigd, maar de wet moet nog behandeld worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Lekker op tijd dus, maar laten we er vanuit gaan dat de plannen doorgaan. Op de website van de rijksoverheid kan je al veel informatie vinden, en ook ondernemersplein geeft duidelijk aan wat er gaat gebeuren.

De belangrijkste informatie over de verhoging

Het nieuwe btw-tarief gaat waarschijnlijk in op 1 januari 2019, maar welk tarief je wanneer moet gebruiken is afhankelijk van wanneer je klant gaat betalen. Betaalt de klant al in 2018, dan mag je nog gewoon 6% btw rekenen. Verstuur je nu een offerte voor 2019, en wordt deze ook in 2019 betaald? Dan moet je al het 9% tarief gaan gebruiken.

Dit kan dus ook gevolgen hebben voor offertes die je al hebt verstuurd voor 2019. Het is belangrijk om nu alvast na te denken hoe je hiermee om wil gaan. Je kan kiezen om:

  • Klanten alvast in 2018 te laten betalen, zodat het lage btw-tarief nog gebruikt kan worden,
  • Je klanten te informeren over de btw-verhoging en de prijs inclusief btw te verhogen. Heb je bijvoorbeeld alleen meer zakelijke klanten? Dan maakt de verhoging weinig uit
  • Het verlies voor jouw rekening te nemen. Dit is natuurlijk wel een mooi moment om je klanten hierover te informeren

Verstuur je nu een offerte voor een datum in 2019, en wordt een deel betaald in 2018 en een deel in 2019? Dan zal je voor de 2018-betaling het 6%-tarief mogen gebruiken, maar moet je voor de 2019-betaling het 9%-tarief gebruiken.

Wat moet je in Recras regelen?

In Recras kan je makkelijk zelf het 9% tarief toevoegen. Dit doe je via “Overige instellingen” op de “Beheer”-pagina. Daarna is het tijd om even je producten door te lopen en daar het btw-percentage aan te passen.

Daarnaast zal je eventuele prijswijzigingen moeten doorvoeren bij je producten. Recras werkt met prijzen inclusief btw, een verhoging van het btw-percentage betekent dus dat de prijs exclusief btw omlaag gaat. Wil je dit niet? Dan moet je prijzen van de producten verhogen. Je kan er voor kiezen om de exacte prijswijziging door te voeren, maar je kan je nieuwe prijs natuurlijk ook een ‘mooi’ bedrag maken.

Een voorbeeldje: je verkoopt een activiteit voor €20,00 inclusief 6% btw. Exclusief btw komt dat neer op €18,87. Met 9% btw zou dat €20,57 worden. Maar je bent natuurlijk vrij om er een ander (‘mooier’) bedrag van te maken.
Aangepaste productprijzen worden automatisch doorberekend in je arrangementen.

Wanneer moet je dit regelen?

Verstuur je nu al offertes voor boekingen in 2019 die ook dan pas betaald worden? Dan moet je zo snel mogelijk het 9%-tarief toevoegen. Waarschijnlijk zal je een periode met zowel 6% als 9% btw moeten gaan werken. Helaas is het bij het maken van een offerte niet automatisch te bepalen welk tarief moet gaan gelden, omdat dit afhankelijk is van het betaalmoment.
Je kan in Recras per boeking onder het tabblad ‘kosten’ het btw-tarief nog aanpassen.

Voor online boeken waarbij direct wordt betaald ligt het iets anders. Hier mag je t/m 31 december 2018 gewoon het 6% tarief gebruiken. In januari pas je dan pas het nieuwe tarief toe.